Nordiska snapsar

Besökte årets traditionsenliga snapsprovning hos Gefle Whiskysällskap, lördag 8 december 2018.
Temat i år var snapsar från Norden, Finland, Island, Norge, Danmark och Sverige.
De presenterades av ledarmöten från styrelsen.

Sverige: Grythyttan Snaps
Finland: Bröndums Julakvavit
Island: Brennivin
Danmark: Aalborg Jule Akvavit
Norge: Linie Aquavit



Nästa blev Aquavit från Island, Brennivin.
På Island var det förbud att tillverka alkohol. Men på trettiotalet släpptes förbudet. Denna började man tillverka 1935 och den fick direkt ett smeknamn "svarta döden". Den är tillverkad av potatis och kryddsatt med bland annat kummin.

Nr 73894 Brennivin
Aquavit
40%, 700 ml, 289 kr



En dansk traditionell.
Aalborg började 1982 lansera denna akvavit. Receptet är oförändrat sedan 1982. Däremot byter man design på flaska och förpackning vart tredje år. Man skapade ett "samlar objekt".

I år det den danska designern Jetter Frölich som skapat designen. Hon har arbetet med form i mer än 45 år och har designat åt Royal Copenhagen, Holmegaard Glasvaerk, Georg Jensen & Rosendahl.

Nr 10201 Aalborg Jule Akvavit
47%, 700 ml, 302 kr


Nyanserad, kryddig smak med inslag av kummin, dillfrön och citrus.



Efter presentationen blev det tid att ta för sig från det uppdukade julbordet. Där fanns det mesta och det smakade riktigt gott.



Hur avslutar man en snapsprovning och ett stort julbord?

Jo, med en god dessert, kaffe och cognac.

I år blev det Cognac Dobbé Christmas XO
Nr 10728, 40%, 500 ml, 399 kr.

Kraftfull, utvecklad doft av torkad frukt, jasmin, kryddnejlika och inslag av apelsinskal. Rik, komplex smak med inslag av kanderad frukt, valnötter, torkad aprikos och apelsin samsas i en ljuvlig harmoni. Lång och kvardröjande eftersmak.

Druvorna skördas tidigt på säsongen innan de hunnit mogna helt. Detta medför att det fnns mycket syra kvar i druvorna som bidrar till ett smakrikare destillat. Efter att druvorna skördats pressas dessa varsamt där man därefter låter druvmusten jäsa. Enligt regelverket destilleras vinet två gången i en klassisk alambicpanna. Hos Dobbé låter man en liten del druvskal följa med i destillationsprocessen, något som bidrar till att extrahera alla aromatiska element av druvorna och som ger cognacen en fräsch fruktighet. Destillatet lagras sedan lagras på fat av limousinek under minst 10 år i deras egna källare innan det slutligen gifts samman



Den första var svensk och kom från Grythyttan.
Kryddig smak med inslag av fat, kardemumma, pomerans, ingefära och kryddnejlika.

Alla julens dofter och smaker.

Nr 31925 Grythyttan
Snaps - kryddad spritdryck
36%, 500 ml, 199 kr.

Beställningsvara



Nr 14008 Bröndums Julakvavit
45%, 700 ml, 299 kr.


Bröndums är Danmarks äldsta snaps med en historia från 1840. Anthon Bröndum hjälpte i slutet av 1830 talet till på sin fars spritbränneri. Han var utbildad apotekare och blev snart intresserad av att göra kryddat brännvin. 1840 startade han ett eget snaps bränneri.

Den är kryddig, kraftfull, frisk och komplex. Kummin, dillfrö och citronskal.



Nr 10363 Linie Aquavit
41,5%, 500 ml, 219 kr

I början av 1800-talet (1805) planerade Lysholm att sälja Linie Aqauvit till andra delar av världen. Han sände akvavitten som däckslast och i gamla sherry tunnor till Australien. Men, han fick den inte såld och därför kom tunnorna tillbaka till Norge. Man upptäckte då att innehållet i tunnorna hade utvecklats på ett positivt sätt.

Därför sänder man än i dag tunnor ombord på båtar runt jorden och de passerar ekvatorn två gånger.

Kryddig smak med inslag av fat, kummin, apelsinskal och vanilj.